Pelajaran 1: Berjuang untuk Kebebasan! Freedom!

Filem Braveheart adalah filem perang epik Amerika 1995 yang diarahkan dan membintangi Mel Gibson. Ia menceritakan kisah pejuang kebebasan Scotland legenda William Wallace pada abad ke-13. Pada masa itu Scotland berada di bawah pemerintahan Raja Inggeris, Edward I.

Pertempuran pertama untuk kemerdekaan Scotland berlangsung pada 11 September 1297 di Stirling Bridge, Stirling, Scotland. Ia dikenali sebagai Battle of Stirling Bridge. Di satu pihak ialah William Wallace dan pemberontak Scotland dan di sisi lain adalah tentera Inggeris yang kuat dan disiplin di bawah arahan John de Warenne, Earl of Surrey.

Tonton klip filem pra-pertempuran di bawah. Semasa anda menonton, perhatikan pakaian pemberontak, senjata yang mereka dilengkapi dan sikap mereka terhadap pertempuran yang akan datang.

Sebagaimana yang anda lihat, pemberontak memakai pakaian petani dan hanya membawa senjata buatan sendiri dan alat pertanian. Dan pada mulanya, mereka tidak berminat untuk berperang kerana, seperti yang dikatakan seorang pemberontak, “Askar Inggeris terlalu ramai!” Satu lagi memberi alasan, “Kita akan berlari, dan kita akan hidup!”

Tetapi William Wallace dapat meyakinkan mereka untuk melawan pasukan Inggeris yang unggul dengan memujuk mereka berjuang untuk sesuatu yang lebih penting daripada nyawa mereka. Dia membangkitkan mereka dengan kata-kata, “Mereka mungkin mengambil nyawa kita tetapi mereka tidak akan mengambil KEBEBASAN kita!”

Jadi Pelajaran nombor 1: Anda juga harus berjuang untuk kebebasan. Sesetengah jurujual menetapkan sasaran pendapatan tertentu sebulan, katakan $ 5,000 atau $ 10,000, atau bahkan $ 20,000. Baiklah. Adalah penting untuk mempunyai matlamat. Tetapi ramai yang gagal untuk mencapai matlamat kewangan atau jualan kerana asas motif tidak kuat. Matlamat kewangan atau jualan mesti berasas untuk mencapai kebebasan kewangan untuk keluarga – ibu bapa, datuk nenek, isteri atau suami, dan anak-anak.

Matlamat kebebasan kewangan untuk keluarga perlu sangat jelas. (Baca lebih lanjut di Do you have these 4 Habits of a Successful Sales Conqueror?)

Anda memerlukan matlamat yang mengatakan, “3 atau X tahun lagi, saya dapat melihat keluarga saya tinggal di sebuah rumah banglo dengan TV 80 inci di ruang tamu dan dengan dapur yang besar.” Oleh kerana anda melihat dengan jelas kebebasan kewangan untuk membeli rumah impian ini bahawa anda akan terus bekerja keras setiap bulan untuk mencapainya.

Mungkin, anak-anak kita tidak begitu pintar dan oleh itu tidak dapat memperoleh biasiswa kerajaan. Tetapi kita masih dapat menghantar mereka ke universiti yang baik dengan bekerja keras siang dan malam dalam kerja jualan kita.

Kemudian dengan pendapatan yang baik dan mantap, serta penjimatan dan pelaburan yang bijak, anda akan menikmati kebebasan Go-Anywhere. Ini bermakna anda dapat pergi kemana saja. Pada bila-bila masa anda boleh mengambil keluarga, ibu bapa, dan datuk nenek untuk makan bufet seafood di mana-mana hotel bertaraf 5 bintang, atau bercuti di pulau impian Maldives!

Terdapat juga kebebasan daripada takut. Anda tidak takut tak dapat menjaga ibu bapa atau datuk nenek ketika mereka mempunyai masalah kesihatan yang serius. Ya, kos kesihatan semakin mahal! Tetapi anda tidak mempunyai kebimbangan kerana anda bersedia dengan kewangan untuk kecemasan perubatan.

Pelajaran 2: Hold, Hold, Hold (Bertahan, jangan berundur!)

Sekarang tonton klip filem pertempuran. Semasa anda menonton perhatikan senjata dan pakaian seragam tentera Inggeris, dan kata William Wallace kepada tenteranya serta strategi perangnya.

Tentera Inggeris memakai perisai dan dilengkapi dengan senjata yang direka untuk perang. Dan mereka mempunyai pasukan berkuda yang unggul! Mereka mestilah kelihatan tidak terkalahkan apabila tentera mengecam barisan pemberontak. William Wallace terpaksa menenangkan tenteranya dengan tegas memerintahkan mereka untuk “Tahan … Tahan … Tahan … Tahan”

Jadi pelajarannya ialah: Jangan lari dari kesulitan / masalah / keputusasaan / cabaran. Tetapi BERTAHAN dan berjuang untuk kebebasan keluarga anda!

Tidak mengapa jika pesaing melancarkan produk baru dan memberikan tawaran hebat. Tidak mengapa sekiranya jualan anda turun sebentar. BERTAHAN. Setiap jurujual mesti memahami kitaran jualan ini. Masa anda akan datang apabila syarikat anda melancarkan produk baru dan promosi yang menarik.

Ini membawa kita ke pelajaran nombor 3…

Pelajaran 3: Strategi tiang kayu tajam!

Strategi perang William Wallace bermula dengan memahami musuh. Dia tahu tentera Inggeris akan menyerang dengan pasukan berkuda dahulu. Dengan pemahaman itu, askar William menyiapkan tiang kayu tajam untuk melumpuhkan pasukan berkudanya.

Anda juga perlu mengetahui strategi ‘musuh’ atau pesaing. Oleh itu, apabila pesaing memperkenalkan produk baru yang akan menjejaskan jualan anda, anda perlu memahami segala-galanya tentang produk mereka..

(Baca di sini untuk maklumat lanjut mengenai Knowledge is Power)

Dengan pengetahuan itu, kemudian merancang strategi bagaimana untuk megatasi ancaman baru ini. Sebagai contoh, katakan syarikat ABC melancarkan kenderaan SUV (Sports Utility Vehicle) baru. Bandingkan semua ciri model baru ini dengan SUV syarikat anda. Anda akan mendapati di mana mereka kuat dan di mana mereka lemah. Jelaskan semua kelebihan produk anda. Tunjukan manfaat yang akan diperoleh pelanggan apabila membeli model SUV anda.

Sediakan perbandingan bersebelahan dan muatkan ke dalam telefon pintar anda supaya anda dapat dengan mudah menunjukkan sesiapa yang perlu membandingkannya. Ini adalah cara visual yang berkesan untuk meyakinkan prospek untuk membeli produk anda.

Side-by-side product comparison to highlight your product’s benefits
Side-by-side product comparison to highlight your product’s benefits

Perhatikan kekuatan produk pesaing. Buat skrip untuk mengatasi kekuatan itu. Sebagai contoh, SUV pesaing mempunyai 6 Airbag manakala model anda hanya mempunyai 2 Airbag. (Jangan merengek, tolol, dan kutuk syarikat kerana SUV anda hanya mempunyai 2 Airbag! Tidak ada yang boleh anda lakukan dan anda masih perlu menjual produk anda untuk mendapatkan … kebebasan kewangan!)

Dan jika seorang pelanggan berkata, “Model pesaing anda mempunyai 6 Airbag dan model anda hanya mempunyai 2 Airbag“, anda mungkin berkata, “Saya faham. Jadi keselamatan sangat penting untuk anda?” Sudah tentu, dia akan berkata, “Ya”. Senyum sambil berkata, “Keselamatan memang penting! Nah, kenderaan ini (SUV anda) mempunyai banyak ciri keselamatan yang membantu anda untuk MENGHINDARI kemalangan seperti … (senaraikan ciri keselamatan)” Dengan cara ini, anda mengalihkan perbualan dari kelemahan produk anda ke Kelebihan produk anda .

Menjadilah Braveheart dan anda akan memenangi pertempuran jualan setiap bulan! Saya menghargai kisah perang jualan anda, sila komen di bawah.

Song
Song

Hai, nama saya Song. Terima kasih kerana melawat hard-knocked-life-coach.com. Sila datang lagi! 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “3 Pelajaran Penjualan Kritikal yang anda harus pelajari dari filem Braveheart”